24 febrero, 2010

En la lluita contra l’ablació s’estan violant altres drets humans.

Per: Pilar Guanter/ CanalSolidari.org el 07/01/10 11:45
L’antropòloga Adriana Kaplan, coordinadora del Grup Interdisciplinar per a la Prevenció i l’Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), critica les accions impulsades per acabar amb la mutilació genital femenina.
Segons l’ONU, més de 100 milions de dones han patit la mutilació genital a tot el món. Segons el Grup Interdisciplinar per a la Prevenció i l’Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), creat el 2003 per proposar alternatives a aquesta pràctica, a l’Estat espanyol són 5.000 les nenes que estan en risc de ser mutilades. Parlem amb la coordinadora d’aquest equip, l’antropòloga Adriana Kaplan, per conèixer en quin estat es troba la lluita contra l’ablació.

Canvia el significat de l’ablació segons el país on es practica?
L’ablació forma part d’un ritual d’iniciació a la vida adulta. Un ritual per formar part de la societat secreta de las dones. Consta de tres parts: una física, on es produeix la mutilació; una segona on es produeix la transmissió cultural; i la darrera, que dóna pertinença social. També s’apel·la a raons religioses, com és el cas de les musulmanes, però l’Islam no ho diu. O la creença segons la qual el clítoris pot créixer massa, que és una cosa que punxa, que molesta en les relaciones sexuals, que provoca la mort del nen al part, etc.

Tot i això, l’Organització Mundial de la Salut i l’UNICEF diuen que la pràctica de l’ablació ha disminuït. A què es deu?
No és del tot cert. S’han produït canvis tímids en alguns països, però en altres ha augmentat. El que passa és que l’ OMS ha donat molts diners a ONG’s “professionals de la subvenció”, que s’han muntat el quiosquet amb aquest tema perquè ven, però no han fet res, i ara no poden dir clarament que han fracassat i han malgastat els diners.

L’any 2005 el vostre equip va aconseguir que el govern de Gàmbia eliminés el veto que prohibia parlar de l’ablació i es va reobrir el diàleg per tractar-ne l’abolició. Com ho vau fer?
Nosaltres pretenem un canvi des del respecte, entenent la seva cultura. Per això la vice-presidenta de Gàmbia estava tan encantada amb el projecte. “Vostè ha vist amb ulls africans”, em deia. La nostra proposta alternativa permet seguir mantenint el significat del ritual, però sense la mutilació. El govern de Gàmbia ha donat la benvinguda a aquest projecte, perquè estem invertint en el país, deixem el coneixement en la seva gent i sense que els costi res.

[...] Per saber més de la notícia i llegir-la sencera, seguint les condicions de còpia i distribució de la pàgina, ho podeu fer al següent enllaç:
http://www.canalsolidari.org/noticia/en-la-lluita-contra-l-ablacio-s-estan-violant-altres-drets-humans/22312

Gràcies a en Jordi Castellví per facilitar el link de l'article.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Quizás le interese...

Related Posts with Thumbnails